![De man die het kruis draagt – Jan Fabre – Kathedraal Antwerpen – titel De man die het kruis draagt - Jan Fabre - Kathedraal Antwerpen - titel](https://slowtravelantwerp.com/wp-content/uploads/2020/04/Kruisdrager_Fabre-titel.jpg)
De man die het kruis draagt
Jan Fabre
Antwerpen, Onze -Lieve-Vrouwekathedraal
2015
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
Als stadsgids kom ik regelmatig in de kathedraal. Mijn gidsencarrière is hier ook ontstaan, dus ik heb een zekere band met dit gebouw en zijn kunstwerken. Sinds 2015 staat hier een hedendaags kunstwerk dat me wel interesseert. Het is ontworpen door Jan Fabre, toch een interessante Antwerpse kunstenaar. Een ander werk in Antwerpen heb ik al besproken: zijn werken in het AMUZ. Als je dan toch in de kathedraal bent, ga dan ook eens iets drinken of iets kleins eten bij De Plek.
De man die het kruis draagt
Het bronzen beeld heeft de ondubbelzinnige titel ‘De man die het kruis draagt’. Het laat me denken aan een ander bekend werk van hem: ‘De man die de wolken meet’ uit 1998 dat onder andere boven op de deSingel staat. Beiden stellen ze de kunstenaar zelf voor. In dit beeld balanceert hij in zijn hand een kruis van 4 meter hoog. Een kruis dat symbool staat voor het christendom en Christus. Iedereen moet balanceren met zijn of haar kruis in het leven. Pastoor Bart Paepen zegt hierover:
Neem zelf het kruis eens vast, teken van Gods liefde voor alle mensen, teken van het engagement dat Hij van zijn volgelingen vraagt. Neem het kruis op en balanceer het. Mogelijk slaag je er niet in om het rechtop te houden. Misschien is het te zwaar of te moeilijk. Misschien moet je later nog eens proberen. Mogelijk vind je het maar niets, dan mag je het laten vallen. Wie weet lukt het en voelt het juist aan. Dan zou het wel eens kunnen dat je richting en zin in het leven hebt gevonden.
Jan Fabre
Dit beeld is het eerste nieuw kunstwerk in de kathedraal sinds 1924! Het staat hier in bruikleen, het is dus geen eigendom van de Kerk. De kunstenaar, Jan Fabre, koos zelf de plek uit waar het nu staat. Het staat in verbinding met het bekende meesterwerk ‘De Kruisafneming’ van Rubens, dat volledig in het teken staat van ‘Christus dragen’. Fabre houdt ook niet van daglicht, er valt wel daglicht op het beeld, maar het is getemperd door de gebrandschilderde ramen.
Net zoals de andere werken van Fabre in de publieke ruimte, suggereert het een activiteit op de grens van tegenstrijdigheid. Iedereen weet dat de meetlat van de wolkenmeter te kort is om de ‘lucht’ te meten, het kruis zal ook niet lang op deze manier te dragen zijn, toch blijft de kunstenaar het doen. Hij brengt hoop.
De man die het kruis draagt
Jan Fabre
Antwerpen, Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
2015
Meer monumenten in Antwerpen
The Antwerp Story in Het Steen
Antwerp Story Het Steen Steenplein 1, Antwerpen Het Steen Het oudste gebouw van de stad Antwerpen heeft al vele functies gehad in zijn eeuwenoud bestaan: van gevangenis, museum tot theaterplek. Er was nood aan een aanpassing aan de 21e eeuw. In 2016 werd er door...
Het Zilversmidspand en Zilversmidgang
Zilversmidspand Antwerpen architect onbekend Antwerpen, Lange Koepoortstraat 58 1561-1570 Zilversmidspand Antwerpen Vorige week heb ik voor de eerste keer het Zilversmidspand en de bijhorende Zilversmidgang bezocht. Na de middag werd ik verwacht in de Lange...
Maagdenhuis – museum in een voormalig weeshuis
Maagdenhuis Lange Gasthuisstraat 33, Antwerpen Lange Gasthuisstraat Het Maagdenhuis is een museum dat niet echt bekend is in Antwerpen. Het ligt aan het Mechelseplein, in de Lange Gasthuisstraat. Het is daar goed vertoeven, met het andere kleinere museum, Mayer Van...