![Kunstenparcours Finis Terrae in Antwerpen Kunstenparcours Finis Terrae in Antwerpen](https://slowtravelantwerp.com/wp-content/uploads/2023/01/FinisTerrae_titel.jpg)
Finis Terrae
13 locaties in Antwerpen
17/11/2022 – 26/02/2023
Galerie Geukens & De Vil
Vijf jaar na het kunstenparcours Ecce Homo organiseert Galerie Geukens & De Vil een nieuw kunstenparcours met de titel Finis Terrae. Terwijl de mens in de vorige editie centraal stond, wordt hier gewerkt met onze planeet als thema.
Kaap Finisterre in Spanje is de plek die voor de Romeinen het einde van hun rijk voorstelde: hun Finis Terrae. Vandaag weten we dat dit zeker niet het einde van de wereld is en we gaan zelfs buiten de grenzen van de aarde met het ontdekken van de ruimte. Toch worden de grenzen aangetast: de klimaatcrisis, de vluchtelingencrisis en COVID-19 zijn enkele van de voorbeelden die ons even doen stilstaan bij het einde van de wereld.
50 kunstenaars op 13 locaties
Men vroeg aan 50 Belgische kunstenaars (hier geboren of werkend) om rond dit thema te werken. Er werd geen onderscheid gemaakt tussen jong en oud, man of vrouw, kleur of kunstdiscipline. Zo ontdek je werk van Philip Aguire, Luc Tuymans en Otobong Nkanga naast Jeffe De Brabandere en Winnie Claessens.
Naast de dialogen tussen de kunstenaars en kunstdisciplines zijn ook de locaties verrassend en soms uniek. De locaties zijn tot eind februari open van woensdag tot en met zondag van 11u tot 17u, met als uitzonderingen: de Erfgoedbibliotheek die pas opent om 13u en Ackermans en Van Haaren die in het weekend gesloten is. De twee musea zijn om 10u al geopend. Van uniek gesproken: hierboven zie je bijvoorbeeld een foto in de Hortus Conclusus of de tuin van de Sint-Joriskerk door Ronald van der Hilst.
Museum Plantin-Moretus en Snijders & Rockoxhuis
Twee musea doen ook mee, hier staan de kunstwerken van het kunstenparcours tussen de werken van het museum. Een prachtige dialoog ontstaat op die manier. Zoals het werk van Cindy Wrigt rond voedselverspilling in het Snijders & Rockoxhuis tussen de stillevens of de paddestoelen van Sofie Muller in oude vitrinekasten en zelfs in de tuin van het Museum Plantin-Moretus. Ik kan bijna bij elk kunstwerk zeggen dat je het moet gezien hebben, het is te veel om op te noemen. Misschien wel nog even vermelden dat in het Museum Plantin-Moretus de eerste druk van Utopia te zien is!
Sisyphus in de tuin van de kathedraal
De tuin van de kathedraal is de meest bijzondere locatie van het parcours. Deze plek is meestal enkel te bezoeken met een gids van de kathedraal of tijdens beiaardconcerten. Je kan er niet gewoon binnenlopen, de deur aan de kant van de Groenplaats (naast de Leonidas) gaat elk half uur open. Van woensdag tot en met zondag gaat de deur een eerste keer open om 11u, erna elk half uur met als als laatste keer om 16u30. Dit geeft een extra charme aan het bezoek, je wordt door gangen en trappen begeleid tot een grasvlakte op vijf meter boven het straatniveau. Als dat nog niet spectaculair genoeg is, heeft Marius Ritiu hier een enorme koperen meteoriet geplaatst. Hij legt de nadruk op de broosheid van ons bestaan en de werken zijn een uitnodiging tot nederigheid. Je kan alleen maar nederig zijn als je weet dat deze metersgrote vorm bijna plaat per plaat naar hier gebracht is en dat er 10 miljoen slagen zijn gebeurd om de afwerking te verkrijgen.
Brand in een oude kapel
Het beste heb ik voor het laatste gehouden. Voor mij persoonlijk kwam de grootste emotionele impact van het kunstwerk van David Claerbout in de Sint Niklaaskapel in de Lange Nieuwstraat. Deze 600 jaar oude kapel huisde voordien een poppentheater en was een opslagplaats voor rommel toen de galerie het herontdekte. Alle rommel is weg en het enige dat er nu nog staat is een groot scherm en enkele houten banken. Neem de tijd en bekijk de hele video, een kleine 20 minuten. Het beste als het al wat donkerder is zodat je helemaal meegezogen wordt in het werk ‘Wildfire (meditation on fire)’.
Wil je een rondleiding langsheen de kunstwerken? Er zijn morgen-, middag- en full day rondleidingen. Vraag mijn naam als voorkeurgids als je met mij op weg wil. De rondleidingen vind je op de site van Finis Terrae.
Finis Terrae