![Vracht – vaste expo in het MAS Antwerpen Vracht - vaste expo in het MAS Antwerpen](https://slowtravelantwerp.com/wp-content/uploads/2022/02/Vracht_bp.jpg)
Vracht
MAS
Hanzestedenplaats 1, Antwerpen
Vracht
Sinds december 2021 is er op de zesde verdieping van het MAS een nieuwe vaste expo te bewonderen: Vracht. Ze vervangt de expo ‘Haven’. Ze behandelen dus ongeveer hetzelfde onderwerp, maar nu gaat het echt over de vracht, de elementen die in het ruim van de schepen werden meegebracht en vervoerd van en naar Antwerpen. De Haven van Antwerpen is dan ook de tweede grootste haven van Europa.
Plan van de haven van Antwerpen
In de focusruimte (de lange ruimte aan de linkerkant nadat je de exporuimte binnenkomt) staat de plattegrond van de haven van Antwerpen afgebeeld. Er wordt per tijdsperiode een tekst en een element getoond. Druk zeker even op de knoppen onder de tekst, ze belichten de gekende haven uit die tijd op het grote plan.
De kogge
De exporuimte is onderverdeeld in dokken, zes in totaal. In elk dok wordt net zoals op het plan van de haven, een tijdsperiode uitgebeeld. Het eerste dok behandelt de vroegste periode met herinneringen aan de Romeinen en Vikingen. De Middeleeuwen zijn terug te vinden in dok twee. Een van de pronkstukken is het model van de Deurganckkogge. Bij het uitgraven van het Deurganckdok stootte men onder andere op een van de grootste en meest volledige kogges. Een kogge is een schip dat veel gebruikt werd door de Hanze, het was compact en wendbaar en vaarde van de Baltische Staten tot aan de Middellandse Zee. De kogge werd helemaal ingescand en elk onderdeel werd op schaal 1/10 geprint in kunststof. Het model is meer dan 2 meter lang.
Scaldis en Antverpia
Tegenover het derde dok hangt een schilderij met een man en een vrouw afgebeeld. Het is een kopie van een werk van Abraham Janssens uit 1608 en het stelt de riviergod Scaldis voor. Hij schenkt de stedenmaagd Antverpia een hoorn des overvloeds, een verwijzing naar de weelde die de Schelde de stad heeft opgebracht. Deze kopie sierde ooit de schouw van de trouwzaal in het stadhuis.
De beenderen van de Reus Antigoon
Het meest opvallende in de expo zijn deze beenderen: een schouderblad en rib. In de 16de eeuw opgevist uit de Schelde. Men was er van overtuigd dat dit de beenderen waren van Reus Antigoon uit de Brabolegende. Ze werden opgehangen in het stadhuis, op dezelfde wijze als hoe ze nu tentoongesteld worden, aan kettingen. We weten nu dat het walvisbeenderen zijn…
Als voorbereiding voor deze expo werden de beenderen gerestaureerd. Men ontdekte een schildering van een ruiter en een paard. De restaurator ziet ook een draak en vermoedt dat Sint-Joris staat afgebeeld. Zie jij in de donkere vlek de ruiter en de poten van het paard eronder?
Rondleidingen
Wens je meer informatie rond deze expo? Boek dan een rondleiding in deze interessante tentoonstelling op Experience Antwerp, zet mijn naam als je voorkeurgids. Je kan me ook rechtstreeks contacteren, dan bekijken we samen hoe we dit kunnen regelen.
Vracht
Meer musea in Antwerpen
Ensors stoutste dromen – het impressionisme voorbij in het KMSKA
Ensors stoutste dromen KMSKA Leopold de Waelplaats 1, Antwerpen 28/09/2024 – 19/01/2025 James Ensor en mezelf 2024 is het Ensorjaar. Het is namelijk 75 jaar geleden dat Ensor is gestorven, op 19 november 1949. James Ensor werd 89 jaar! Als je me een jaar geleden...
Verbeelde Weelde – Topstukken van Jan Davidsz. de Heem in het museum Snijders&Rockoxhuis
Verbeelde Weelde - Topstukken van Jan Davidsz. de Heem Museum Snijders&Rockoxhuis Keizerstraat 10-12, Antwerpen 27/04/2024 – 1/10/2024 Snijders&Rockoxhuis Al heel lang droom ik ervan om in het Snijders&Rockoxhuis te gidsen. Enkele keren is het...
Jef Verheyen – Venster op het Oneindige in het KMSKA
Jef Verheyen - Venster op het Oneindige KMSKA Leopold de Waelplaats 1, Antwerpen 23/03/2024 – 18/08/2024 Jef Verheyen Tussen Krasse Koppen en een expo voor het Ensorjaar was er ruimte voor een tentoonstelling rond Jef Verheyen. Dit jaar is het 40 jaar geleden...