![Margiela Hermes in Modemuseum Antwerpen – titel Margiela Hermes in Modemuseum Antwerpen - titel](https://slowtravelantwerp.com/wp-content/uploads/2017/04/Margiela_bpM.jpg)
Margiela, De Hermès Jaren
Modemuseum Antwerpen
Nationalestraat 28, Antwerpen
31/03/2017 – 27/08/2017
Tentoonstelling Modemuseum
Ongeveer 2 keer per jaar organiseert het Modemuseum Antwerpen een tentoonstelling. De vorige over Rik Wouters en de expo over schoenen heb ik ook besproken. Deze keer was ik meer verrast. Al de eerste dag heb ik de tentoonstelling bezocht, dit kwam goed uit tussen rondleidingen. Ik kende Margiela niet echt als mode-ontwerper, maar ik was weg van zijn ontwerpen. Ik bekijk kleding waarschijnlijk met een architectuuroog en ik vind dat Margiela dat ook heeft. Klassiekers worden omgevormd tot nieuwe klassiekers met kleine aanpassingen. Het hergebruiken van kleding en het dubbele bandje van een horloge, het zijn allemaal dingen die ik wenste uitgevonden te hebben. Helaas was er ook negatief puntje, na al enkele suppoosten gepaseerd te zijn terwijl ik foto’s nam, was er een suppoost die vermeldde dat er geen foto’s van de tentoonstelling mochten genomen worden… Dus deze blogpost heeft geen eigen foto’s, zie voor credits onderaan de blogpost. Normaal had ik er dan geen blogpost over gemaakt, maar het is zo’n boeiende tentoonstelling dat ik het wel wou bespreken. Ik vind het nog altijd raar dat een museum met zo’n nadruk op het visuele en aandacht naar visuele social media, dat er geen foto’s mogen genomen worden (wat ook niet duidelijk staat aangegeven) …
Martin Margiela
Margiela studeerde in 1979 af aan de Antwerpse Academie, een jaar voor de Antwerpse Zes. Hij werkt als assistent-ontwerper bij Jean-Paul Gaultier en start in 1988 Maison Margiela. Hij blijft vaak in de anonimiteit en laat zich niet zien na de modeshows. Dit vertaalt zich in het gebruik van witte labels en cijfers. Hij heeft een grote kennis van het (kleding)verleden en een voorliefde voor het kleermakersvak. Sinds 2009 ontwerpt hij niet meer voor Maison Margiela, het werk wordt voortgezet door het creatieve team. In 2014 werd John Galliano aangesteld als creatief directeur bij het Maison. Van 1997 tot 2003 was hij creatief directeur voor de vrouwencollectie van Herrmès.
Hermès
Over die collectie van Margiela bij Hermès gaat het hier in deze expo, samen met zijn eigen werk voor Maison Margiela. Dit onderscheid is te vinden in de achtergrondkleuren. Wit staat voor zijn eigen collectie, oranje voor Hermès en je ziet deze soms echt in elkaar overlopen. Hij vertrekt vanuit drie pijlers: kwaliteit, comfort en tijdloosheid met de nadruk op het tactiele. Een belangrijke verandering die Margiela doorvoert, zijn de neutrale tinten, in plaats van de veelkleurige kledingstukken waarmee Hermès toen gekend was. Eén van de belangrijkste bassistukken die hij invoert is de Vareuse, een soort trui met een diepe V-hals, geïnspireerd op de matrozenjas. Margiela heeft het niet met de juweelknopen die Hermès gebruikt, hij laat knopen ontwikkelen met 6 gaten waardoor de H zich aftekent door het garen. Een icoon dat Margiela ook ontwikkelde is de double-tour, het dubbele polsbandje voor het al bestaande Cape Cod horloge (zie de affiche voor de tentoonstelling). Het werd uitgebracht in 1997 en de jaren erna werd het een echte rage.
Foto’s
Van deze blogpost geen foto’s op Instagram door de ‘geen foto’s regel’.
Geen eigen afbeeldingen, alle afbeeldingen op deze pagina van Stany Dederen. De achtergrond van de titelfoto is: Hermès H/W 1998 beeld advertentiecampagne overschilderd door Martin Margiela (Cape Cod uurwerk ontworpen door Henri d’Origny en double-tour armband door Martin Margiela), foto: Thierry Le Goues.
Margiela, De Hermès Jaren
Meer tentoonstellingen in Antwerpen
Ensors stoutste dromen – het impressionisme voorbij in het KMSKA
Ensors stoutste dromen KMSKA Leopold de Waelplaats 1, Antwerpen 28/09/2024 – 19/01/2025 James Ensor en mezelf 2024 is het Ensorjaar. Het is namelijk 75 jaar geleden dat Ensor is gestorven, op 19 november 1949. James Ensor werd 89 jaar! Als je me een jaar geleden...
Verbeelde Weelde – Topstukken van Jan Davidsz. de Heem in het museum Snijders&Rockoxhuis
Verbeelde Weelde - Topstukken van Jan Davidsz. de Heem Museum Snijders&Rockoxhuis Keizerstraat 10-12, Antwerpen 27/04/2024 – 1/10/2024 Snijders&Rockoxhuis Al heel lang droom ik ervan om in het Snijders&Rockoxhuis te gidsen. Enkele keren is het...
Jef Verheyen – Venster op het Oneindige in het KMSKA
Jef Verheyen - Venster op het Oneindige KMSKA Leopold de Waelplaats 1, Antwerpen 23/03/2024 – 18/08/2024 Jef Verheyen Tussen Krasse Koppen en een expo voor het Ensorjaar was er ruimte voor een tentoonstelling rond Jef Verheyen. Dit jaar is het 40 jaar geleden...